16 Feb - Wandeling te Meerhout

In het hart van de Kempen tussen Balen, Meerhout,Geel en Mol slingert de Grote Nete door het landschap. Met de wandelbegeleidershebben we al een klein deel “De Scheps “ontdekt. Tijdens deze wandelingverkennen we “De Vloyen “(vertrekpunt watermolen Meerhout) en “Griesbroek “(Olmen– Balen). De Grote Nete stroomt dwars door het bezoekerscentrum waar onze tochtbegint. Na enkele honderden meters steken we de rivier over via deavontuurlijke “Totterbrug “. We merken aan het moerasachtige karakter van ditnatuurgebied “De Vloei “dat we een overstromingsgebied doorkruisen. De otterzwemt nog niet in de Grote Nete maar dankzij het natuurherstel hoopt men dezehier snel terug te zien. Enkele kilometers verder komen we in de buurt van de “DeStraalmolen “van Balen, de laatste professionele werkende watermolen in Vlaanderen.Het vismigratieknelpunt heeft men hier opgelost d.m.v. een bypass tussen deGrote Nete en de Heiloop terwijl de werking van de molen verzekerd blijft; eenwin-win voor natuur en mens. Even verder doorkruisen we “Griesbroek “en kunnenwe genieten van de broekbossen en moerassen langs de boorden van de prachtigmeanderende Grote Nete. De bever is hier al gespot.

Na 11 km kunnen we onze boterhammekes opeten in “’tCafeeke “van Hulsen. Eenwarm of koud drankje kan je er aan een schappelijke prijs krijgen. Via delandduinen van Hulsen keren we terug naar het bezoekerscentrum waar we kunnengenieten van een drankje op het terras of aan de oevers van de vistrap (eventueelook binnen).
  • Afstand: ca.16 km.
  • Vertrek wandeling: om 10.00 uur op de parking aan het bezoekerscentrumGrote Netewoud, Watermolen 8. GPS Parking: Lil 3 te 2450 Meerhout.
    Reisweg: Als je van Meerhout centrum komt richting Mol 50 m over deGrote Nete eerste straat rechts. De parking ligt dan onmiddellijk aan de linkerkant.
  • Uitrusting: stevigewandelschoenen, lunchpakket, regenkledij.
  • Inlichtingen en leiding: Roland Buntinx, tel.0475/54.42.95 - E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laatste foto's - FiestAlpina