Wandeling in de Vallei van de Warmbeek

zo 28 feb

De Warmbeek doorstroomt het gebied in noordelijke richting enoverschrijdt de grens ter hoogte van de Achelse Kluis. De Warmbeek is eentypische Kempense laaglandbeek die gevoed wordt door regenwater. Kenmerkendvoor de vallei is de grote afwisseling van graslanden, broekbossen enpopulierenaanplantingen. Op de hoger gelegen delen is het natuurlijk bostypehet voedselarme, zure eiken-berkenbos We wandelen enkel in het noordelijk deelvan de vallei tussen de kluis van Achel en de stadskern van Hamont. Het is eengevarieerd gebied met naald- en loofbomen, heide, zandduinen en beken, datreeds van in de bronstijd bewoond werd. Het bewijs daarvan vinden we terugonder de vorm van grafheuvels. Een ander geschiedkundig artefact is dedodendraad, die de hele Nederlandse grens afbakende tijdens de Grote oorlog.Belangrijke erfgoedelementen, die we tegenkomen tijdens de wandeling, zijnonder andere het domein van de Achelse Kluis, het kasteeldomein van Beverbeeken de Watering.

  • Afstand: ca.18 km
  • Vertrek wandeling: om 10.00 uur op de parking van de Achelse Kluis, DeKluis 1, Hamont-Achel
  • Reisweg: Hasselt, via de ring van Hasselt naar de N74(N715), dan Noord-Zuid N74 tot aan de afrit Hamont-Achel / Grote-Heide, danAchelsendijk, N748 en Kluizerdijk naar de De Kluis in Hamont-Achel.
  • Uitrusting: stevige wandelschoenen, lunchpakket (incafé de Vègtes), regenkledij
  • Inlichtingen en leiding: Ivo Geuens;tel: 0479/44.98.78, E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug omhoog