Wandeling te Kessenich

zo 04 sept
tem: zo 04 sept

De wandeling in het gebied genaamd DrieEigen leiden ons door een zeer divers landschap dat werd geschapen door Maas enmens. Het natuurgebied Vijverbroek is een oude meander van de Maas. Ontginningin de oude Maasbedding hebben een uniek landschap in het natuurgebiedKonningssteen-Kollegrond geschapen met een typische rijke fauna en flora. Verderwandelen langs de Itterbeek, slingerend op de grens. Er werden 15 watermolenslangs deze beek gebouwd waarvan de meesten nog bestaan. Na de Itterbeek makenwe een ronde rond het witte stadje Thorn.

Thorn ontstond toen rond ongeveer 990 deabdij hier werd gesticht voor vrouwelijke kloosterlingen van adellijke komaf.Uiteindelijk groeide de plek uit tot een klein vorstendom. Pas 3 eeuwen laterkreeg de plek stadsrechten en werd het gedeeltelijk ommuurd. Veel van de oudehuizen van de vrouwen zijn bewaard gebleven en kunt u nu bezoeken.

Toen eind 18e eeuw de dames van adelvluchtten voor de Fransen, kwamen veel armen in het stad wonen. De Fransenstelden een belasting vast die afhankelijk was van de grote van de ramen van dehuizen. Omdat de armen dit niet konden betalen, maakten ze hun ramen kleinerdoor het met stenen dicht te metselen. Vervolgens werden de huizen witgeschilderd, zodat het verschil tussen de oude en nieuwe stenen onzichtbaarwerd.

Na de picknick in Thorn gaat het weerverder op de grens Belgie-Nederland tussen plassen en de Maas, en waar we metgrote waarschijnlijkheid ook de Gallowayrunderen de Konikpaarden zullen ontmoeten.Tijdens graafwerken in 2009 zijn er een aantal sub fossiele eikenbomenopgegraven. Het zijn resten van het natuurlijke oerbos van ongeveer 2000 jaargeleden.

  • Afstand: ca.18 km
  • Vertrek wandeling: 10.00 uur, Oud Douanekantoor,Venlosesteenweg 403E, 3640 Kessenich
  • Uitrusting: stevige wandelschoenen, lunchpakket, drinkbeker,regenkledij
  • Inlichtingenen leiding: Johny Aurich; tel: 0468/59.21.90 E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Terug omhoog