23 Juni: Wandeling Oud-Turnhout

Wandeling “Oud Turnhout Natuurgebied De Liereman”

Het landschap “ De Liereman “ is één van de oudste beschermdenatuurgebieden van België, het bevindt zich midden in de Kempen tussenOud-Turnhout en Arendonk. Hier kan je wandelen tussen heidevelden, landduinen,vennen en mysterieuze broekbossen. Er leven ook heel wat zeldzame dieren envogels zoals de wulp, roofvogelsoorten en de rugstreeppad. Onderweg zie je veelpaarden en schaapskuddes grazen in de uitgestrekte weiden. De Liereman istevens erkend als stiltegebied waar je de Kempen intens beleeft. Je hoort er destilte.

Onze wandeling vertrekt aan de parking van het bezoekerscentrum aan de randvan dit gebied. We wandelen eerst langs de westflank en volgen een lang knuppelpad doorheen eenven. Bossen en uitgestrekte graslanden wisselen elkaar snel af. Ze bezorgen jeeen gevoel van ruimte en oneindigheid. Wanneer we even later door de achtertuinvan “ Burcht Hertog Jan “ (een restaurant in Middeleeuwse stijl) passeren zijnwe vlak bij het kanaal Dessel-Schoten. Aan de overkant ligt Ravels. Een smalkronkelend pad begeleidt ons langs de boord van dit kanaal.

Op de terugweg verkennen we deoostkant van het natuurgebied. Via een knuppelpad bereiken we een uitkijktoren.Van hieruit kunnen we enkele watervogels bewonderen zoals de steltloper. Wedwalen verder door een paars heideveld en bereiken tenslotte hetbezoekerscentrum waar we kunnen genieten van het lekker streekbiertje Gageleer.

Afstand: ca.18km
Carpooling: onderling af te spreken tijdens de vorige wandelingen.
Vertrek wandeling: 10.00uur op de onverharde parking aan het bezoekerscentrum Landschap “ De Liereman “, Schuurhovenberg 43 te Oud-Turnhout.
Reisweg: Vanuit Hasselt is het minder dan 1 uur rijden. Volg de E313 richting Antwerpen enneem afrit 23 “ Geel - West “, bij derotonde neem je de 3-de afslag N19 ( snelwegstraat ). Volg de Antwerpseweg tot aan dering rond Geel, bij de rotonde (met kunstwerk) neem je opnieuw de 3-de afslagen volg je de Westelijke ring richting Kasterlee en verder naar Turnhout. Aande ring rond Turnhout sla je rechts af (Parklaan). Deze volg je 1,5 km en sladan rechts af (Steenweg op Turnhout). Na 1km sla je links af in de Van derBekenlaan. Aan de kerk gaat deze over inde Draaiboom en maakt de weg een bocht naar rechts. Volg deze straat 700 m ensla links af in de Schuurhovenberg. Je ziet nu de bordjes “ Bezoekerscentrum Liereman “. Aan Het T-kruispunt sla jerechts af en dan zie je na 400m aan je rechterkant het centrum en vervolgens deparking (onverhard: zand).
Uitrusting: stevige wandelschoenen, lunchpakket en regenkledij.
Inlichtingenen leiding: Roland Buntinx, tel. 0475/54.42.95 E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.