Alpinisme

Alpinisme is dé koninginnediscipline van de bergsport. Bij alpinisme worden vaak rots-, ijs- en sneeuwbeklimmingen gecombineerd. Niet zelden worden bij alpinisme gletsjers overgestoken.

Daarbij komt dat in het (hoog)gebergte elementen als kleding, weersomstandigheden, oriëntatietechnieken, voeding, EHBO, enzovoort exponentieel belangrijker worden.

Alpinisme vraagt dus een stevige technische opleiding, training, voorbereiding én het opbouwen van ervaring.

Sommigen associëren alpinisme met extreme beklimmingen, maar dat hoeft het echt niet te zijn. De meeste alpinisten starten met eenvoudige beklimmingen en niet iedereen evolueert tot een Hans Kammerlander, Walter Bonatti of sir Edmund Hilary... Je kan een heel leven vullen met relatief eenvoudige maar toch prachtige alpine trekkingen en beklimmingen.

De LBV organiseert daarom diverse opleidingen ter voorbereiding op alpinisme. Zo is de klimschool eigenlijk een basisopleiding waarin je op een veilige manier leert klimmen. Om echt te evolueren tot een zelfstandige alpinist kan je opleidingsstages volgen; van verkenning, over basis, tot gevorderden.

Verhuur materiaal Alpinisme

Voor het huren of ontleven van materiaal voor een stage of persoonlijke doeleinden, neem je best contact op met onze materiaalbeheerder Luc Buntinx

Materiaal Huur per dag Huur per week Waarborg
  Leden Niet leden Leden Niet leden  
Pickel (Recht, 60cm) nvt nvt 8 16 50
Stijgijzers + antibot nvt nvt 8 16 50
IJspickel extreem nvt nvt 10 20 100
Stijgijzers + antibot extreem nvt nvt 10 20 100
Touw (gletsjer) nvt nvt 5 10 50
Sneeuwschoenen nvt nvt 15 30 150

 

Klik hier voor verhuur rotsklimmateriaal

Bergbeklimmen - Beginners - Aostavallei, Valpelline Italië

Periode: 8 juli tot en met 13 juli

Doelstelling: We willen je de nodige praktische basiskennis aanleren om zelfstandig eenvoudige beklimmingen te ondernemen. De focus ligt op de technieken voor beklimmingen in sneeuw en ijs en touwtechniek voor gletsjertochten.

Inhoud: Onder onze begeleiding leren jullie zelfstandig tochten voorbereiden & uitvoeren. Progressief wordt het terrein technischer en uitdagender en leren jullie al doende de nodige technieken. De deelnemers zijn waar mogelijk in zelfstandige touwgroepen onderweg en worden daarbij gecoached door de stageleiding. We trachten het opleidingsprogramma zo veel mogelijk met toppen te combineren (max PD).

Begeleiding: Steven Ferson en Dieter Agten

Prijs: 600 €, uitgaande van 8 deelnemers. De prijs omvat de opleidingskost tijdens de stage en voorbereidingsdagen, gebruik van touwen, kosten stageleiding, verblijf in de berghutten in halfpension. Zelf voorzie nog tochtproviand en een budget voor drank en versnaperingen ter plaatse.

Inschrijven en info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Gsm 0472564194

Deelnamevoorwaarden: We verwachten van de deelnemers een goede fysieke conditie en doorzettingsvermogen, een goede staptechniek, een van basiskennis touwtechniek of de ambitie om dit tijdens de stage aan te leren. Uiteraard dien je goed in groep te functioneren en open te staan voor wat we je nog kunnen bijleren. Graag zien we jullie op onze conditietraining en voorbereidingsdagen om te zien of we jullie verwachtingen kunnen inlossen.

Voorbereidingsdagen gaan door in de Limburgse bossen en op de rotsen in de Ardennen op 2 nog te bepalen dagen in het voorjaar. De conditietraining is op woensdagavond in Genk. Deelname aan de voorbereidingsdagen is verplicht

Uiterste inschrijvingsdatum: 1 maart.

Deze stage maakt deel uit van een meerjarenprogramma, waarin we telkens een ander stukje Italiaanse alpen verkennen. De bedoeling is om dit jaar in de bergen rondom de Dent D’Herens op pad te gaan. Zicht op Zwitsers Wallis, maar dan met Italiaanse flair en la dolce vita. De stage is de ideale voorbereiding voor en geeft uitzicht op de toppen die we voor een ervaringsstage in 2020 ambiëren.

Bergbeklimmen - Ervaringsstage - Wallis

Periode: 14/072019  tot 20/07/2019

Doelstelling: Zelfstandig beklimmingen uitvoeren waarbij alle facetten uit de beginnersstage toegepast worden.

Inhoud: Herhaling rots-, sneeuw -en ijstechnieken, oriëntatie, alpien gevaren, tochtvoorbereiding en tochtverloop.

Begeleiders: An Laenen en Jan Larosse.

Prijs: €650, inbegrepen: Begeleiding en organisatie, 6 overnachtingen op basis van HP hutten, cursusboek, gebruik touwen. Bedrag te voorzien voor onkosten ter plaatse: Vervoer heen en terug en consumpties ter plaatse.

Inschrijven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uiterste inschrijvingsdatum: 30/04/2019.

Bergbeklimmen - Beginners (dames) - Leading ladies

Periode: 21/072019  tot 27/07/2019

Doel: stage voor vrouwen die alle skills willen leren om zelfverzekerd een alpiene beklimming van het niveau F tot PD te ondernemen.

Inhoud: Alle rots-, sneeuw- en ijstechnieken die nodig zijn om in het hooggebergte zelfstandig te leren klimmen komen aan bod. Speciale aandacht voor oriëntatie, alpiene gevaren en tochtvoorbereiding.

Inbegrepen: Begeleiding en organisatie, 6 overnachtingen op basis van halfpension, cursusboek, voorbereidingsweekend Chaveehut

Begeleiders: An Laenen en Sanne Bosteels

Prijs: 600 euro

Uiterste inschrijvingsdatum: 31/03/2019

Inschrijven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Datum voorbereidingsweekend: 22/06/2019 en 23/06/2019

Minimum aantal deelnemers: 6

Maximum aantal deelnemers: 8

Bergbeklimmen – Beginnersstage - Grossglockner , Oostenrijk

Periode: 27/07/2019 tem 3/08/2019

Uiterste inschrijfdatum: 15/04/2019

Inhoud: Aanleren van alle basistechnieken om achteraf zelfstandig op een veilige manier eenvoudige beklimmingen te kunnen maken tot niveau  F / PD .
Tijdens beklimmingen leren jullie onder andere : stappen op gletsjer in sneeuw en ijs , leren stoppen van een val , touwtechnieken en inbinden op gletsjer , spaltenberging en zelfredding uit een gletsjerspleet. Ook tochtplanning, kaartlezen en werken met kompas komen ruimschoots aan bod.

Begeleiders: Lode Draelants en Danny Janssen

Prijs: 230 euro voor organisatie, begeleiding en voorbereidingsweekend.

Kosten ter plaatse  +/- 300 euro

Inschrijven & Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bergbeklimmen - Ervaringsstage - Vent, Oostenrijk

Periode: 04/08/2019 tem 10/08/2019

Uiterste inschrijfdatum: 15/04/2019

Inhoud: Onder begeleiding ervaring en zelfstandigheid opdoen tijdens alpiene beklimmingen op rots, sneeuw en ijs tot niveau PD+.
Zelfstandigheid primeert. Basistechnieken en inzicht in het nemen van beslissingen worden verfijnd. Mogelijke beklimmingen: Hintere Schwärze, Similaun,Fineilspitze, Fluchtkogel en Wildspitze .

Begeleiders: Lode Draelants en Danny Janssen

Prijs: 250 euro voor organisatie, begeleiding en voorbereidingsweekend.

Kosten ter plaatse  +/- 300 euro

Inschrijven & Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Via ferrata - Brenta, Italië

Periode: 9 september tot en met 14 september

Doelstelling: Kennis in het veilig zelfstandig plannen en beklimmen van alpine via ferrata’s opdoen

Inhoud: In de voorbereidingsdag frissen we de kennis en kunde in het via ferrata klimmen op.   Ter plaatse leren we alle aspecten die er bij komen omwille van het uitgesproken alpiene karakter van de Brenta klassiekers.
De nadruk ligt op voorbereiding en tochtplanning, topo lezen, meteo, en het vlot leren vorderen in het afwisselend stapterrein, afgezekerd terrein en op de fameuze ladders.
Alpine risico’s & daaraan gerelateerd tactiek in overvolle via ferrata’s is eveneens een topic.  Al valt dat midden september tijdens de week al beter mee dan in het weekend in augustus.

Deelnemingsvoorwaarden: We verwachten van de deelnemers dat ze de via ferrata’s (tot niveau C) zelfstandig kunnen beklimmen. Hiertoe dien je absoluut vrij te zijn van hoogtevrees.
We verwachten van de deelnemers een goede fysieke conditie en doorzettingsvermogen, een goede staptechniek, en een van basiskennis via ferrata. Dit impliceert dat je ofwel reeds over enige alpine ervaring beschikt (stage bergbeklimmen of gelijkwaardig), ofwel een basis via ferrata-opleiding gevolgd hebt.

Begeleiding: Steven Ferson

Prijs: 500 €, uitgaande van 4 deelnemers.

De prijs omvat de opleidingskost tijdens de stage en voorbereidingsdag, kosten stageleiding, lift, verblijf in de berghutten in halfpension.  Zelf voorzie je nog tochtproviand en een budget voor drank en versnaperingen ter plaatse.

Inschrijven en info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Gsm 0472564194

Voorbereidingsmoment: Graag zien we jullie op onze conditietraining en voorbereidingsdag om te zien of we jullie verwachtingen kunnen inlossen.
Voorbereidingsdagen gaan door in de Limburgse bossen en op de rotsen in de Ardennen op 2 nog te bepalen dagen in het voorjaar.  De conditietraining is op woensdagavond in Genk.
Deelname aan de voorbereidingsdagen is verplicht

Uiterste inschrijvingsdatum: 1 maart.

Deze stage maakt deel uit van een meerjarenprogramma, waarin we telkens een ander stukje Italiaanse alpen verkennen. 

Rotsklimmen - KVB4 - Alicante, Spanje

Periode: 02/11/2019 tem 09/11/2019

Uiterste inschrijfdatum: 01/09/2019

Inhoud: De stage geeft de deelnemers inzicht in het gebruik van klemblokken en friends bij het klimmen in semi-geëquipeerd terrein. Klimmen van meertouwlengteroutes in geëquipeerd en semi-geëquipeerd terrein. Komen eveneens aan bod: tactiek , tochtvoorbereiding, materiaalkeuze, gevaren (weer, onweer, steenslag) morele en psychologische aspecten, angstreductie .

Begeleiders: Danny Janssen

Prijs: 150 euro voor organisatie, begeleiding

Kosten ter plaatse 40 euro voor hotel in HP en huur auto

Inschrijven & Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.