Alpinisme is dé koninginnediscipline van de bergsport. Bij alpinisme worden vaak rots-, ijs- en sneeuwbeklimmingen gecombineerd. Niet zelden worden bij alpinisme gletsjers overgestoken.

Daarbij komt dat in het (hoog)gebergte elementen als kleding, weersomstandigheden, oriëntatietechnieken, voeding, EHBO, enzovoort exponentieel belangrijker worden.

Alpinisme vraagt dus een stevige technische opleiding, training, voorbereiding én het opbouwen van ervaring.

Sommigen associëren alpinisme met extreme beklimmingen, maar dat hoeft het echt niet te zijn. De meeste alpinisten starten met eenvoudige beklimmingen en niet iedereen evolueert tot een Hans Kammerlander, Walter Bonatti of sir Edmund Hilary... Je kan een heel leven vullen met relatief eenvoudige maar toch prachtige alpine trekkingen en beklimmingen.

De LBV organiseert daarom diverse opleidingen ter voorbereiding op alpinisme. Zo is de klimschool eigenlijk een basisopleiding waarin je op een veilige manier leert klimmen. Om echt te evolueren tot een zelfstandige alpinist kan je opleidingsstages volgen; van verkenning, over basis, tot gevorderden.

Periode: 12 juli tot en met 18 juli

Doelstelling en stageprogramma
We willen de praktische basiskennis die je in een beginnelingenstage hebt aangeleerd herhalen, bijschaven en toepassen in iets langere beklimmingen. De focus ligt op de technieken voor beklimmingen in sneeuw en ijs en touwtechniek voor gletsjertochten. Het is de bedoeling de beklimmingen zelfstandig te plannen en uit te voeren.

Dit jaar pikken we vanuit Italië de hoogste toppen uit Zwitsers Wallis mee. Het Monte Rosagebied leent zich bij uitstek tot het verzamelen van 4000-ers. We zien het verzamelen van toppen eerder als een mogelijk resultaat dan een doel op zich. Onze focus ligt op het coachen van de touwgroepen. De deelnemers zijn daarbij zo veel mogelijk als zelfstandige touwgroep onderweg. We mikken daarom op interessante routes, met een beetje oefening in iets steilere sneeuw en ijs. We trachten vanuit Italië zo goed mogelijk te acclimatiseren en plannen de week als een grote overschrijding indien de meteo het toelaat. Daarmee is de stage de ideale acclimatisatietraining of expeditietraining voor wie in de komende jaren hogere toppen wil beklimmen. Naast de alpiene basistechnieken komen tochtplanning, oriëntatie, meteo, risicomanagement,... aan bod.

Begeleiding:
Steven Ferson en Dieter Agten

Prijs: 700 à 800 €, naargelang de keuze en de beschikbaarheid van de hutten. We gaan daarbij uit van 8 deelnemers en proberen kostenbewust in Italiaanse hutten te slapen. De overnachtingen in de hutten zijn in dit gebied erg duur omwille van de hoge ligging. De prijs omvat de opleidingskost tijdens de stage en voorbereidingsdagen, gebruik van touwen, kosten stageleiding, verblijf in de berghutten in halfpension. Zelf voorzie je nog tochtproviand en een budget voor drank en versnaperingen ter plaatse.

Inschrijven en info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Gsm 0472564194

Deelnamevoorwaarden:
Een beginnelingenstage gevolgd hebben. We verwachten van de deelnemers een goede fysieke conditie en doorzettingsvermogen, een goede staptechniek, een degelijke basiskennis touwtechniek en het acclimatisatievermogen om een week tussen 3000 en 4000m te functioneren.  Uiteraard dien je goed in groep te functioneren en open te staan voor wat we je nog kunnen bijleren. Graag zien we jullie op onze conditietraining en voorbereidingsdagen om te zien of we jullie verwachtingen kunnen inlossen. Voorbereidingsdagen gaan door in de Limburgse bossen en op de rotsen in de Ardennen op 2 nog te bepalen dagen in het voorjaar.  De conditietraining is op woensdagavond in Genk. Deelname aan de voorbereidingsdagen is verplicht.

Inschrijven voor uiterlijk 29 maart. Snel inschrijven is de boodschap ivm reservatie voor de hutten.

Plaats: Brandenburgerhaus , Vent , Oostenrijk.
Van 04/07/2020 tot 11/07/2020
Inschrijven voor 15/04/2020

Vanuit het Brandenburgerhaus op 3270 m gelegen leren we je alle basistechnieken aan om achteraf zelfstandig op een veilige manier eenvoudige beklimmingen te kunnen maken tot niveau F / PD.
Tijdens beklimmingen leren jullie onder andere : stappen op gletsjer in sneeuw en ijs , leren stoppen van een val , touwtechnieken en inbinden op gletsjer , spaltenberging en zelfredding uit een gletsjerspleet . Ook tochtplanning , kaartlezen en werken met kompas komen ruimschoots aan bod.

Begeleiders: Lode Draelants en Danny Janssen
Prijs: 230 euro voor organisatie , begeleiding en voorbereidingsweekend. Kosten ter plaatse +/- 300 euro
Info & inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

18-25 juli

 • Dag 1 naar Albert 1ste hut
 • dag 2 Col du tour en terug afdalen
 • dag 3 Montonvert (trein ) naar Requin hut
 • dag 4 Cosmique
 • dag 5 Mont blanc du tacul
 • dag 6 Mont blanc traverse naar Les Houches
 • Dag 7 terug huiswaarts

Overnachten in dal in dortoire

 • Min beginners stage gedaan ( gletscher technieken , spalten berging enz)
 • Programma aanpasbaar naargelang omstandigheden gletscher en weer
 • Min 3 kunnen voorklimmen
 • Aan Samenkomst deelnemen

Prijs nog niet berekend hutten nog nazien en trein.

Indien programma aangepast moet worden kan het zijn dat we lift naar Midi moeten nemen.

Meer info bij Jean Daniels 0478782084 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats: Alicante - Spanje.
Van 07 /11/2020 tot 14/11/2020.
Inschrijven voor 1/09/2020

De stage geeft de deelnemers inzicht in het gebruik van klemblokken en friends bij het klimmen in semi-geëquipeerd terrein. Klimmen van meertouwlengteroutes in geëquipeerd en semi-geëquipeerd terrein. Komen eveneens aan bod: tactiek, tochtvoorbereiding, materiaalkeuze, gevaren (weer, onweer, steenslag) morele en psychologische aspecten, angstreductie.

Begeleiders: Lode Draelants en Danny Janssen
Prijs: 150 euro voor organisatie en begeleiding.
Kosten ter plaatse: 40 euro voor hotel in HP en huur auto.
Info & inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laatste foto's - FiestAlpina