• Za 22 tem zo 23 juni | Za 14 tem zo 15 september

Een via-ferrata (Italiaans voor ‘Ijzeren weg’, Duits: ‘Klettersteig’) is een parcours door verticaal en rotsachtig terrein dat geheel of gedeeltelijk is uitgezet met behulp van stalen kabels die door middel van verankeringspunten aan de rotswand bevestigd zijn. De kabels bieden aan de via-ferratist de mogelijkheid om zich te zekeren, maar kunnen ook helpen bij de voortbeweging. Voor dat laatste zijn er vaak ook steunpunten uitgehakt in de rots, of ladders, beugels en stalen treden aangebracht, en soms ook heuse constructies zoals hangbruggen en zogenaamde ‘tyroliennes’.

Het grote voordeel van een via-ferrata is dat het relatief makkelijk te leren is en er verhoudingsgewijs weinig materiaal voor nodig is, terwijl het toch een avontuurlijke belevenis is die toelaat om hoge rotswanden en bergen te beklimmen die anders enkel met alpiene rotsklimtechnieken te bereiken zouden zijn.
Veel van onze clubleden doen graag via ferrata's naast het klimmen, wandelen,... We bieden als club dan ook een opleiding aan voor beginners.

Opleiding start 2 Via Ferrata

We leren je op een weekend basistechnieken aan zodat je veilig je plan kan trekken op de meeste via-ferrata's. De opleiding gaat door in Marche-Les-Dames en Grands Malades.

Je kan je inschrijven voor het via-ferrata weekend van juni en/of september. De inschrijvingen gaan in het begin van ieder jaar open. Houd onze website in de gaten.

Overnachting in de Chaveehut, avondeten, ontbijt en materiaalgebruik zitten mee in de prijs.

 • Minimum leeftijd: 18j (uitzonderingen mogelijk)
 • tussen 40 en 120kg

Ben je nog geen KBF-lid? Alle info vind je hier, kies als club voor het LBV (je krijgt als LBV-lid korting op al onze cursussen en activiteiten) en zorg dat je op tijd je lidkaart hebt.

Verloop van het weekend

 • Zaterdag
  9u45: Afspraak aan de ingang van Marche-Les-Dames
  10u: Hoe voorbereiden op een Via Ferrata, kennismaking met het materiaal, risicobewustzijn, klimtechniek.
  11u: Via Ferrata beklimmen, instructiemomenten onderweg, opbouw van een Via Ferrata....
  16u: Debriefing aan de rotsen, verplaatsing naar de Chaveehut, slapen in het lager of in een eigen tent op de wei.
  18u30: Avondeten
  20u: Theorie: moeilijkheidsgraden, materiaalkennis, soorten via ferrata's, "wat als...", ... ervaringen uitwisselen, gezellige afsluiter van de dag.
 • Zondag
  8u: Ontbijt
  9u: Inpakken en vertrek naar uitdagendere Via Ferrata van Grands Malades
  10u: Start toepassen "wat als...", simultaanklimmen, reddingstechnieken, rappel, …
  15u45: Debriefing, evaluatie van de cursus
  16u: Einde

Kan je niet wachten of wil je goed voorbereid zijn? Je kan onze online cursus al raadplegen op deze website. Je ontvangt je inloggegevens bij de bevestiging van je inschrijving.

Een administratiekost van €20 wordt afgehouden indien je annuleert, indien wij de cursus annuleren (bijvoorbeeld door slecht weer) wordt het volledige bedrag terugbetaalt.

Inschrijven & betalen