• Zo 18 augustus

Stichter van de kluis was de uit Hasselt afkomstige Jacobus van den Brouck, die in 1685 te Riksingen begon met het geven van onderwijs aan arme kinderen. Omstreeks 1690 vestigde hij zich als kluizenaar aan de rand van de gemeente, zodat ook kinderen uit Werm, Vrijhern en Sint-Huibrechts-Hern onderwezen konden worden. In 1703 werd de kluis echter verwoest toen de Franse troepen, in het kader van de Spaanse Successieoorlog, Tongeren innamen.

In 1709 werd door de Heer van Werm, Hubert-Maximiliaan de Brouckmans, grond afgestaan voor een nieuwe kluis, die eigendom was van de Heilige-Geesttafel van Werm. Ook werd een kapel gebouwd, die gewijd was aan Onze-Lieve-Vrouw van Loreto. Hier leefden tussen het einde van de 17de eeuw tot begin 20ste eeuw 26 kluizenaars.

De bakstenen kapel is gebouwd naar het voorbeeld van het Heilige Huisje van Nazareth in het bedevaartsoord Loreto. De kluizenaarswoning is slechts gedeeltelijk in baksteen, maar voornamelijk in vakwerkbouw met lemen vulling. Daarnaast is er een dienstgebouwtje. Voorts is er een 18e-eeuwse Calvarieberg in mergel.

De kluis is tegenwoordig een schilderachtig geheel, midden in de natuur, waarlangs enkele gemarkeerde wandelingen lopen. Ook is ze nog steeds een bedevaartsoord waar nog elke zondag een misviering is om 9u15 en waar men op zondagnamiddag (14u tot 18u30 terecht kan in het Café d’ Oude Gewoonte).

Het parcours is licht hellend over verharde en onverharde wegen. Het kan modderig zijn. Afstand: ca.15 km; voormiddag 8.3 km en namiddag7 km. Mogelijk om alleen de voormiddag of de namiddag wandeling mee te doen. Graageen seintje indien je alleen namiddag mee komt wandelen.

Vertrek wandeling: Voormiddag wandeling om 10.00 uur, parking Kluis van Vrijhern,Kluisstraat 1 te 3730 Hoeselt. De namiddag wandeling vertrekt om 13u aan de picknickplaats Café d’ Oude Gewoonte,Kluisstraat 1 te Hoeselt. (bij de Kluis).

  • Uitrusting: stevige wandelschoenen,lunchpakket, regenkledij
  • Inlichtingenen leiding: Johny Aurich; tel: 0468/59.21.90, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.